pondělí 29. srpna 2016

Moje filmová pouť českou historií (3)

Ostře sledované vlaky (1966)


(deutsche Version: hier)

Tento oskarový film natočený podle předlohy Bohumila Hrabala se točí kolem mladého introverta Miloše Hrna, který pracuje na malém železničním nádraží v Protektorátu během druhé světové války. Je zamilovaný do jedné dívky, má ovšem sexuální poruchu,

díky čemuž pochybuje o svém mužství a dokonce se pokouší o sebevraždu. Jeho kolega Hubička je naopak v otázce žen velice zkušený, sbírá jeden úspěch za druhým, čímž si získává Milošův obdiv. Aby Miloš dokázal svojí mužnost, rozhodne se pro hrdinský čin odboje - zničit německý muniční vlak.

Sice nemám mnoho zkušeností s černobílými filmy ze šedesátých let, když jsem ovšem sledovala "Ostře sledované vlaky", cítila jsem, že se jedná o opravdu mimořádný film. Je důležité nemít žádné předsudky ani vytvořená očekávání. Divák musí pečlivě sledovat všechny detaily, aby mu neutekl žádný důležitý motiv, pro úplné pochopení jsem film musela vidět několikrát.

Tento film se v mnohém liší od předchozích dvou, protože historické události jsou spíše v pozadí a hlavní roli hrají otázky mužství a identity mladých protagonistů. Ve mnoha ohledech se jedná spíše o komedii s některými tragickými prvky, film nešetří ani sexuální symbolikou a metaforami.


Příběh nezní jako nic výjimečného, a ve skutečnosti také ničím výjimečný opravdu není. Zajímavé a důležité jsou hlavně absurdní a sexuální motivy, které vytvářejí silný kontrast k nudné a monotónní práci na nádraží. Nejslavnější scénu s razítkem, a také velice silný (a nečekaný) závěr filmu si určitě budu ještě dlouho pamatovat.


Autor: Sandra Bösel
Překlad: Jan Martinek

Žádné komentáře:

Okomentovat